ChocoTools_468x60
pstrąg pieczony w płatkach migdałowych, pomysł na pieczonego pstrąga, pstrąg w migdałach, migdałowe pstrągi | Kalejdoskop smaków

Pstrąg w migdałach

pstrąg w płatkach migdałowych Bardzo lubię pstrągi, najbardziej smakują mi bieszczadzkie, ze znajomej hodowli; usmażone w oleju, podane z frytkami i surówką. Po ciężkiej wędrówce takie danie to wymarzony obiad. W Warszawie hodowli pstrągów nie ma, ale dobre ryby też można dostać :) Danie zaprezentowane poniżej, to dobry pomysł na obiad dla dbających o linię, bo nadal jest dietetycznie, a do tego smacznie. Oczywiście żeby było dietetycznie, powinniśmy pstrągi upiec w piekarniku, ale ja, z uwagi na brak czasu, skróciłam czas przygotowania i zamieniłam piekarnik na patelnię i to już nie jest dietetyczna wersja pstrąga ;) To jest punk rockowa wersja pstrąga  przygotowana w towarzystwie Iggy’ego  :)

Aż boję się pomyśleć, co mogłabym przygotować słuchając Analogsów ;)

_

Pstrąg w migdałach

( 2 porcje; )

Produkty:

  • 2 świeże pstrągi
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • 2 plastry cytryny
pstrąg w płatkach migdałowych

Sposób przygotowania:

Pstrągi przyprawiamy z obydwu stron solą i pieprzem , odstawiamy na 30 min do lodówki. Masło mieszamy w miseczce z oregano, zgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem. Do środka każdego pstrąga wkładamy po łyżce tak przyprawionego masła. Wyjmujemy dwa duże talerze: na jedne wysypujemy mąkę, a na drugi płatki migdałowe. Pstrągi należy obtaczać najpierw w mące, a następnie w płatkach migdałowych. Tak przygotowanie pstrągi albo zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 – 30 min, albo smażymy na rozgrzanym maśle na patelni.

Podajemy z cytryną, warzywami i kaszą kuskus :)

pstrąg w płatkach migdałowych

5 Responses

  1. Bardzo lubię pstrąga, zrobiłaś mi smaka :)

  2. konsti says:

    Piekny ten pstrag, taki w migdalach musi bosko smakowac!
    Pozdrawiam.

  3. admin says:

    Smakuje cudownie :) gorąco polecam taki obiadek

  4. admin says:

    To do roboty ;)

  5. kju says:

    pstrąg poezja :) a te chrupiące migdały… pycha!!! :)

>

Leave a Reply