ChocoTools_468x60
szparagi, szparagi z szynką parmeńską, zielony szparag, przekąska ze szparagów | Kalejdoskop smaków

Klasyka gatunku, czyli szparagi z szynką parmeńską

szparagi-na-blog

To danie powstało już jakiś czas temu, ale nie miałam czasu zająć się publikacją. Nie będę oryginalna, bo na blogach kulinarnych aż roi się od szparagów podawanych z szynką parmeńską, jednak zdecydowanie warto jeszcze raz powtórzyć ten przepis. Szparagi zawijane w szynce to bardzo prosty, a zarazem elegancki sposób podania tych warzyw np. na wiosenną kolację. Jestem fanką wszystkiego, co proste,ale smaczne, więc to danie musiało znaleźć się w moim “zeszycie ” ;) Tym sposobem otworzyłam sezon szparagowy w mojej kuchni. W planach mam jeszcze krem z białych szparagów i szparagi pod beszamelem. Chciałabym wreszcie znaleźć czas na to, żeby pójść na bazarek i kupić takie prawdziwe, pachnące wiosną szparagi i dorwać wreszcie rabarbar…chodzi za mną od pewnego czasu tarta z rabarbarem. Niestety w rzeczywistości zaopatruje się w moim SAMie, w którym jest wszystko, prócz rabarbaru. Może mi powiecie, dlaczego w sklepach nie ma rabarbaru ?

Mam nadzieję, że uda mi się w przyszły weekend znaleźć chwilę na to wszystko, więc czekajcie z niecierpliwością :)

blog-szparagi-3

Wracając do moich szparagów zielonych z szynką parmeńską, to jest to danie idealne dla dbających o linię. Szparagi wspomagają metabolizm, mają mało kalorii, no i są kolejnym dowodem na to, że dieta może być smaczna i nieco zwariowana. Poza tym, można je znaleźć w menu wielu restauracji, więc możesz spokojnie pójść do restauracji na kolację ze znajomymi, nie martwiąc się o to, że złamiesz zasady diety. Ja wielokrotnie miałam z tym problem na diecie. Dla smakoszy proponuję podawać szparagi z jeszcze ciepłą i chrupiącą bagietką, którą maczamy w sosie powstałym na talerzu.

Pyyycha :)

szparagi-blog1_0

Szparagi zawijane w szynce parmeńskiej z parmezanem

Produkty:

  • pęczek świeżych zielonych szparagów
  • 80 – 100 dg szynki parmeńskiej
  • kawałek parmezanu
  • garść natki pietruszki ( opcjonalnie )
  • chrupiąca bagietka

Sos Vinegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy i odcinamy końcówki, które są gorzkie – ok. 1/3 część szparaga. Następnie gotujemy je 10 – 12 minut na parze. Szparagi powinny być miękkie. W tym czasie przygotowujemy sos Vinegret: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Plastry szynki parmeńskiej zawijamy wokół szparagów i układamy na talerzu. Myjemy i siekamy grubo pietruszkę i posypujemy potrawę. Szparagi polewamy sosem Vinegret. Całość posypujemy świeżo startym parmezanem. Możemy podawać z chrupiącą bagietką, a jak ją przygotować? Jeżeli nie mamy obok piekarni, po prostu kroimy bagietkę i wkładamy do piekarnika na 180 stopni na kilka minut aż będzie ciepła i lekko chrupiąca, ale nie twarda.

Smacznego.

4 Responses

  1. Paula says:

    uwielbiam szynkę parmeńską! ze szparagami napewno zrobię :)

  2. asieja says:

    dziwę się odrobinę, że nigdy jeszcze nie próbowałam tej klasyki gatunku..

  3. admin says:

    no to już do bazarek po szparagi :)

  4. kju says:

    absolutna rewelacja ;)

>

Leave a Reply