ChocoTools_468x60
Przepis na zupę grzybową. Jesienna zupa krem z podgrzybków | Kalejdoskop smaków

Zupa krem z podgrzybków

Zupa krem z podgrzybków. Kalejdoskop Smaków

Moja zupa z podgrzybków powstała już jakiś czas temu, ale to dopiero teraz mam chwilę, żeby się nią z Wami podzielić. Nie gustuję w grzybach i nie widzę większego sensu w jedzeniu czegoś, co nie daje organizmowi żadnych wartościowych składników, ale tym razem było inaczej. Jak typowa kobieta w ciąży, miewam zachcianki :) , raz zdrowsze, a  czasem mniej. Tym razem padło na grzyby, poszłam na targ kupić świeże pomidory i owoce, a wróciłam z pięknymi podgrzybkami. Początkowo miały wylądować na patelni i stanowić bazę dla jajecznicy, ale później wylądowały jednak w garnku :)

Czasem warto poddać się zachciankom, zwłaszcza takim.

Sezon grzybowy w pełni, więc polecam wszystkim wybrać się na poranne grzybobranie, albo tak jak ja, na targ.

Zupa krem z podgrzybków. Kalejdoskop Smaków

Zupa krem z podgrzybków

Składniki:

  • O,5 kg podgrzybków
  • 1 cebula
  • Świeża włoszczyzna
  • 1 litr wody
  • Śmietana lub jogurt do zabielenia zupy
  • Odrobina masła do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeża pietruszka

Sposób przygotowania:

Do gotującej się wody wrzucamy pokrojona w kostkę włoszczyznę. Gotujemy do miękkości przez ok. 20 min. Nie dodajemy soli. Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na rozgrzane masło na patelnię. Dodajemy do grzybów posiekaną cebulkę. Podsmażone grzyby z cebulką dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy.  Możemy pozostawić kilka grzybków do dekoracji. Doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie dodajemy ziarenka smaku, jeżeli wywar nie wyszedł taki jaki powinien był. Gotujemy całość przez 10 min., a następnie odstawiamy zupę do ostygnięcia i mikserem lub w blenderze miksujemy ją na jednolity krem. Dodajemy śmietanę lub jogurt do zabielenia, posypujemy pietruszką. Krem podajemy udekorowany kawałkami podgrzybków.

Ta typowa jesienna zupa jest idealnym pomysłem na obiad.

Zupa krem z podgrzybków. Kalejdoskop Smaków

2 Responses

  1. EVE3.0 says:

    uwielbiam takie zupki kremy! a na nadchodzącą wielkimi krokami jesień są idealne :)

    pozdrawiam serdecznie!

  2. turlaczek says:

    Pysznie, uwielbiam podgrzybki. Jedne z moich ulubionych leśnych grzybów, wyrazisty smak i zapach :)

>

Leave a Reply