ChocoTools_468x60
Zapiekanka z makaronu, tuńczyka i szpinaku | Kalejdoskop smaków

Zapiekanka z makaronu, tuńczyka i szpinaku

Zapiekanka z tuńczykiem. Kalejdoskop Smaków

Zapiekanki nigdy nie kojarzyły mi się ze zdrowym posiłkiem, wręcz przeciwnie, bo z ciężkim i kalorycznym zapieczonym serem i ziemniakami. A tu proszę – znalazłam bardzo fajny przepis w mojej ulubionej książce kucharskiej – “Jedz i chudnij” :) Danie jest zdrowe, a przy okazji idealne dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią.

Zapiekanka z makaronu, tuńczyka i szpinaku

Produkty:

  • opakowanie makaronu razowego ( np. wstążki, czy rurki )
  • puszka tuńczyka w oleju
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 20 g żółtego tartego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • pieczarki

Zapiekanka z tuńczykiem. Kalejdoskop Smaków

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Tuńczyka odsączamy z oleju. W naczyniu do zapiekania układamy warstwowo lub mieszamy ze sobą makaron, pieczarki, tuńczyka i szpinak – nie musimy rozmrażać szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 min. Przed samym końcem zapiekania posypujemy tartym żółtym serem. Podajemy z surówką z pomidorów i cebulą.

Zapiekanka z tuńczykiem. Kalejdoskop Smaków

One Response

  1. aniula says:

    wow, faktycznie świetny patent! bardzo lubię zapiekanki, ale zawsze stresowała mnie idąca za nimi mnogość kalorii:P okazuje się, że jednak można inaczej! dzięki za inspirację:)

>

Leave a Reply